DESPRE REGIUNE

causeni

RAIONUL CĂUŞENI este situat la sud – estul ţării, formând o parte din frontiera de stat cu Ucraina, astfel 4 localităţi din raion sunt regiuni de frontieră. În teritoriul raionului este plasat un post vamal la Săiţi.

În componența raionului sunt 48 localități dintre care  două orașe.

Raionul se învecinează la nord cu raionul Anenii Noi, la nord-vest cu raionul Ialoveni, la sud cu Ucraina, la sud-est raionul Ştefan Vodă, la est cu Regiunea Transnistreană şi la vest cu raionul Cimişlia. Suprafaţa totală a raionului este de 116,3 mii ha.

SITUAȚIA ECONOMICĂ

Raionul Căușeni dispune de potențial economic diversificat. Poziționarea geografică, resursele naturale, infrastructura de producere, oportunitățile de relaționare și cooperare sunt avantajele de care dispune pentru o dezvoltare economică durabilă.

Economia raionului Căușeni se bazează, în mare parte, pe activitatea agenților economici, care au o diversitate de forme de  organizare, de la persoane fizice autorizate, Societăţi Agricole, Întreprineri Individuale, Societăţi Comerciale, Societăți pe Acțiuni sau Societăți cu Răspundere Limitată, Întreprinderi Municipale, etc.

În raion sunt înregistrați circa 1440 de agenți economici, dintre care activi sunt 444.

pe site causeni

Din analiza a 444 agenți economici activi, rezultă că cele mai importante tipuri de activități economice din raion, revine comerțului- 196 de întreprinderi, urmat de industrie- 75 și agricultură cu 88 companii.

Raionul Căușeni se poate mândri cu produse viticole, pomicole și de apicultură competitive pe piaţa naţională şi internaţională. Vinul din Sălcuţa a luat medalia de aur la Concursul Mondial de vinuri rose din Franţa. Producătorii de struguri de masă concurează la concursuri naţionale. De repetate ori premiul mare “Polobocul de Aur”, organizat de CCI a RM, în cadrul Festivalului Naţional al Vinului este obţinut  de către producătorii din Căuşeni, cum ar fi familia Gogu, Nicolenco Ion, Donţu Igor, ş.a., iar întreprinderile vinicole: “Purcari”, “Suvorov-Vin”, “Sălcuţa  SRL” participă activ la diferite evenimente, în cadrul cărora reprezintă raionul. Legumele şi fructele congelate la întreprinderile din raionul Căuşeni sunt prezente pe pieţile din est şi vest.

ÎNVĂȚĂMÂNTUL

45486bcfe260-600x330Activitatea Direcției Educație, Cultură, Tineret, Sport și Turism este axată pe implementarea politicilor educaționale conform cerințelor reformei învățământului.

Școală profesională din Căușeni este în cooperare duala cu companiile: “Coroplast Harness Technology“, ”Conteyor”, ”LisTex”.

De asemenea, Școala profesională cooperează și cu Penitenciarul Nr. 8 Bender, în cadrul cărora pregătesc cadre calificate de muncă.

CLIMATUL INVESTIŢIONAL

O serie de avantaje geografice şi de infrastructură au determinat dezvoltarea unilaterală a economiei locale în direcţia comerţului cu amănuntul: localizarea raionului la intersecţia căilor internaţionale de transport, accesul la nodul de cale ferată, precum şi existenţa vămii Bender.

Informații suplimentare: Consiliul raional Căușeni,
Tel.: +373 243 2 26 50
+373 243 2 28 50
+373 243 2 37 84
e-mail: consiliul@causeni.md