50 de agenți economici din Transnistria au participat la ședința de lucru privind procedurile de control la trecerea frontierei

20170602_103602Vineri, 2 iunie 2017, la Filiala Tighina a Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova s-a desfășurat şedinţa de lucru privind procedurile de control la trecerea frontierei, la care au participat 50 de agenţi economici din stânga Nistrului, Serviciul Vamal al Republicii Moldova precum şi reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).

La deschiderea evenimentului, directorul Filialei Tighina Visarion BILIC, a menţionat: “Această întrunire a fost organizată cu scopul de a familiariza agenţii economici din Transnistria cu procedurile de perfectare a exportului, reexportului mărfurilor din partea stângă a Nistrului; despre procedurile de import şi export a mărfurilor supuse controlului veterinar şi fitosanitar.” Totodată, a mai precizat că: “Filiala Tighina a Camerei de Comerţ şi Industrie a RM deserveşte circa 100 de agenţi economici din regiunea transnistreană, prestându-le serviciile de expertiză, evaluare, certificare, broker vamal etc”.

Prezent la ședință, Vladislav ŞVEŢ, șef Direcţie Organizare Control Vamal, a vorbit despre organizarea controlului comun de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene Pervomaisc-Cuciurgan, precizând că: “În timpul apropiat, în comun cu partea ucraineană se preconizează începerea unui control comun la frontieră între serviciile de control ucrainene (Serviciul Fiscal şi Serviciul de Grăniceri pe de o parte şi Serviciul Vamal al Republicii Moldova şi Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova pe de altă parte). Se preconizează, la prima etapă autorizarea trecerii mărfurilor din Republica Moldova (malul stâng şi malul drept al Nistrului) în regim de export şi reexport, adică mărfurile autohtone şi mărfurile produse sub supraveghere vamală. La punctul de trecere a frontierei alături de Serviciul Vamal va fi prezent şi un expert ANSA (Punctul de Inspecţie sanitar-veterinară şi fitosanitară la frontieră). Totodată, îşi va desfăşura activitatea la punctul de trecere şi reprezentantul Brokerului Vamal al Republicii Moldova (Î.S. “Vamservinform”). ”

“Se va permite declararea simplificată în format electronic, ceea ce va permite micşorarea timpului de perfectare şi control în punctul de trecere. Totodată, agenţii economici care vor intenţiona scoaterea mărfurilor prin acest punct de trecere nu sunt scutiţi de prezentarea documentelor de autorizare (licenţă, certificate ş.a.), dar trebuie să le i-a în prealabil cu ei ”, a mai declarat șeful Direcţiei Organizare Control Vamal.

Viorel CHETRARI, specialist principal al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), a vorbit despre procedurile de control şi eliberare a certificatelor fitosanitare la producţia supusă controlului fitosanitar destinată exportului, precum şi despre procedurile de control şi eliberare a certificatelor sanitar-veterinare la producţia supusă controlului sanitar-veterinar destinată exportului.

Agenţii economici au participat activ în cadrul şedinţei, au primit răspunsuri la un şir de întrebări referitor la procedurile de control.

Distribuie acest articol: